piątek, 26 sierpnia 2011

Biedronkowa grecka musaka na zmierzch polskiego lata

Robiąc zakupy w Biedronce mój wzrok powędrował na półkę z serią biedronkowych książeczek kulinarnych. Do mojego koszyka od razu wskoczyła "Kuchnia francuska" i "Kuchnia grecka" :)
Zachwycona swoją zdobyczą, błyskawicznie dokończyłam zakupy i wróciłam do domu, aby udać się w podróż po kartkach kuchni świata... Jeden przepis ciekawszy od drugiego - aż mi się w głowie zakręciło od nadmiaru smakowitości ;) Od czego by tu zacząć? Hm... Chwilowa konsternacja i postanowione - na pierwszy ogień idzie grecka musaka (oczywiście z książeczki "Kuchnia grecka"). Zaciekawiło mnie połączenie mięsa mielonego z cynamonem. I muszę przyznać, że efekt "powalił mnie na kolana". Zapiekanka wyszła rewelacyjnie! Robiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Następnym razem zrobię ją z połowy składników, gdyż te podane w oryginale wystarczyły na dwa naczynia do zapiekania (co prawda zaprosiłam Siostrę z rodzinką i po musace nie ma już śladu, ale dla mnie i mojego Łasucha spokojnie wystarczyłaby połowa porcji).



Składniki (ilość, jak w oryginalnym przepisie):
  • 2 duże bakłażany (lub 3 średnie)
  • 80 dag. mięsa mielonego
  • 4 cebule
  • 3-4 pomidory
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 40 dag. sera
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Wykonanie:
Bakłażany umyć, odkroić ogonki i pokroić wzdłuż na plastry. Ułożyć na talerzu, osolić obficie solą, przykryć deską i pozostawić na 30 min. aż puszczą sok.
Czosnek i cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso mielone podsmażyć na 2 łyżkach oliwy rozdrabniając widelcem. Dodać czosnek, cebulę i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić pomidory, po chwili dodać koncentrat pomidorowy, cynamon i bazylię. Gotować 5 min.
Bakłażany umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć porcjami na oliwie po 2 min. z każdej strony.
Jajka wymieszać z mlekiem i mąką, podgrzać w rondelku ciągle mieszając. Gdy zaczną gęstnieć dodać masło i energicznie mieszać. Zdjąć z ognia dodać odrobinę soli i pieprzu. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć bakłażany i posypać odrobiną sera. Wyłożyć farsz mięsno-pomidowy i przykryć warstwą bakłażanów. Bakłażany posmarować sosem jajecznym i posypać obficie serem. Piec ok. 30 min. w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Smacznego :)


 
PS - Do musaki było oczywiście winko (Łasuch zadbał, żeby było greckie;) ), pogoda pozwoliła na zjedzenie obiadu w ogrodzie i poczułam się prawie jak w Grecji... Choć prawie robi jednak różnicę ;p
Jeszcze raz życzę Wam smakowitości. 
 

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam moussakę, też ją robiłam niedawno. To jest chyba najlepsza zapiekanka. Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie musaka jest rewelacyjna, pierwszą próbę uważam za udaną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super..! ostatnio miałam ochotę na taka musakea tu proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sama jeszcze nie robiłam, ale przepadam za musaką. szkoda, że nie kupiłam tych książeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię :) Ale sama jeszcze nigdy nie robiłam. :0
    Dziwi mnie trochę ten cynamon. Ale, skoro mówisz, że taki powalajacy efekt... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też ją polubiłam:) Jeszcze raz Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu i "odważenia się" na mieszankę cynamonu z mielonym. A książeczki kupiłam niedawno, więc może jeszcze są?

    OdpowiedzUsuń