czwartek, 25 sierpnia 2011

Zakochany Szekspir, czyli owocowy misz-masz z mascarpone

Dziś będzie krótko i szybko. W związku z Festiwalem Mascarpone 2011 przedstawiam przepis na szybki, ale bardzo efektowny deser o romantycznej nazwie Zakochany Szekspir. Przepis pochodzi z programu "Ugotowani", który jakiś czas temu emitowała stacja TVN. 
Moi Goście, którzy pierwszy raz kosztują tego specjału są pod wrażeniem, a deser znika z pucharków nim zdążę wrócić z kuchni ;)
Zachęcam do wypróbowania i oddania się chwili przyjemności...

Składniki:
  • 250 g. serka mascarpone
  • 250 ml. śmietany 36%
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 30 dag. truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru pudru
  • 30 dag. kiwi + 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada do posypania na wierzch

Wykonanie:
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, gdy będzie gęstnieć dodać mascarpone i miksować do powstania jednolitej konsystencji.
W jednym naczyniu truskawki zmiksować z cukrem pudrem, w innym zmiksować kiwi z cukrem pudrem.
Wysokie przezroczyste pucharki (lub szerokie szklanki) napełnić warstwą kiwi do ¼ wysokości. Następnie wyłożyć masę z mascarpone i śmietany (też ok. ¼ wysokości). Na masę wyłożyć truskawki i kolejna warstwę serka. Całość posypać czekolada pokrojoną w drobną kosteczkę.
Smacznego :)

Przepis bierze udział w Festiwalu Mascarpone 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz