Dziś będzie krótko i szybko. W związku z Festiwalem Mascarpone 2011 przedstawiam przepis na szybki, ale bardzo efektowny deser o romantycznej nazwie Zakochany Szekspir. Przepis pochodzi z programu "Ugotowani", który jakiś czas temu emitowała stacja TVN.
Moi Goście, którzy pierwszy raz kosztują tego specjału są pod wrażeniem, a deser znika z pucharków nim zdążę wrócić z kuchni ;)
Zachęcam do wypróbowania i oddania się chwili przyjemności...
Składniki:
- 250 g. serka mascarpone
- 250 ml. śmietany 36%
- ½ szkl. cukru pudru
- 30 dag. truskawek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru pudru
- 30 dag. kiwi + 2 łyżki cukru pudru
- czekolada do posypania na wierzch
Wykonanie:
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, gdy będzie gęstnieć dodać mascarpone i miksować do powstania jednolitej konsystencji.
W jednym naczyniu truskawki zmiksować z cukrem pudrem, w innym zmiksować kiwi z cukrem pudrem.
Wysokie przezroczyste pucharki (lub szerokie szklanki) napełnić warstwą kiwi do ¼ wysokości. Następnie wyłożyć masę z mascarpone i śmietany (też ok. ¼ wysokości). Na masę wyłożyć truskawki i kolejna warstwę serka. Całość posypać czekolada pokrojoną w drobną kosteczkę.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w Festiwalu Mascarpone 2011
Przepis bierze udział w Festiwalu Mascarpone 2011
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz