poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Nutelkowe ciasto bez pieczenia

Kolejny długi weekend za nami... Można było "podładować akumulatory" i nadrobić zaległości (choć to tylko jeden dzień więcej ;p ) Pogoda sprzyjała spotkaniom na świeżym powietrzu, co zaowocowało nowym, pysznym przepisem (co pichcikową bardzo cieszy). 
W niedzielę wybraliśmy się ze znajomymi na piknik, na który to M. przyniosła ciasto nutelkowe. W życiu nie jadłam tak pysznego i jednocześnie prostego w wykonaniu ciasta! Od razu przepis dołączył do moich kuchennych zapisków i już w poniedziałek został wypróbowany. Mój Łasuch był zachwycony...


Składniki:
  • 1 opakowanie sucharków (najlepiej niebieskie lub żółte)
  • 500 g nutelli
  • ½ l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ½ szkl. gorącej wody
  • puszka brzoskwiń (lub inne owoce świeże lub z puszki)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (lub inne)
  • tacka aluminiowa lub pazłotko

Wykonanie:
Sucharki zmielić razem z nutellą – otrzymaną masę rozsmarować na tacce aluminiowej lub wyłożonej pazłotkiem zwykłej blaszce. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek homogenizowany i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową przełożyć na spód z nutelli i sucharów i rozsmarować. Ułożyć pokrojone według uznania brzoskwinie (lub inne owoce) i włożyć ciasto do lodówki. Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody – gdy będą tężejące przelać na ciasto. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc w lodówce. Podawać schłodzone.

Smacznego :)

PS- Zdjęcie tylko jedno, bo ciasto zniknęło w mgnieniu oka ;) Gorąco polecam wszystkim Smakoszom.

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się to ciasto :) I wcale się nie dziwę, że zniknęło w mgnieniu oka!
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadło by sie oj tak:) Bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko co z nutellą pochłonęłabym w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń