poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Wytrawna tarta warstwowa

Uwielbiam szpinak... Odkąd posmakowałam go pierwszy raz kilka lat temu, na stałe zagościł w mojej kuchni. Udało mi się do niego przekonać moją Rodzinkę i nawet dzieci mojej Siostry nie krzywią się już na jego widok;)
Przepis, który chcę Wam dziś zaproponować został zainspirowany przepisem KuchAsi na tartę ze szpinakiem. Swój przepis zmodyfikowałam, doprawiłam do własnych preferencji i tak powstała 
Wytrawna tarta warstwowa.    
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 dag. sera
  • 30 dag. mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • 1 duży pomidor
  • ½ kg. pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • przyprawa do mielonego, majeranek, sól, pieprz
  • oliwa / olej do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia

Wykonanie:
  1. Rozmrażamy szpinak. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gdy czosnek zacznie pachnieć wrzucamy szpinak. Podsmażamy aż odparuje woda, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki, 2 cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pieczarki z cebulą. Od czasu do czasu mieszając gotujemy, aż zmiękną. Gdy odparuje woda dodajemy śmietanę i gotujemy 5 minut.
  3. Mięso mielone smażymy rozdrabniając je widelcem. Dodajemy 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy przyprawą do mielonego i majerankiem. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do mięsa i smażymy, aż puści sok.
  4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe, może być specjalne do tarty lub zwykłe żaroodporne) smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Wykrawamy ciasto trochę większe niż dno naczynia – tak by po przełożeniu do naczynia przykryło spód i boki. Po przełożeniu odcinamy wystające poza brzegi fragmenty i nakłuwamy spód widelcem. Rozsmarowujemy szpinak, na niego wysypujemy starty ser. Następnie układamy mięso mielone i na końcu pieczarki. Pozostałe ciasto kroimy na paseczki 1 cm szerokości i układamy na pieczarkach tworząc kratkę.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tartę ok. 30 min.
Smacznego :)

 

2 komentarze:

  1. też jestem fanką szpinaku i pozwolę sobie "zgapić" od Ciebie przepis :)
    Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakować tak samo jak mi;)

    OdpowiedzUsuń