Uwielbiam Nigellę i jej przepisy. Jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" i wielu przepisów z jej poprzednich książek. Danie, które dziś Wam proponuję jest uniwersalne. Można je podać jako przystawkę. Można je podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub frytkami. Przepadają za nim dzieci. A co najważniejsze - jest przygotowywane bez tłuszczu (dobra wiadomość dla nas kobiet, które wciąż jesteśmy na diecie ;p ). Te wspaniałości to Nugetsy w krakersach, które odkryłam właśnie dzięki Nigelli. Przepis jest mało skomplikowany, za to smak... Jak to mówi mój Łasuch, gdy mu coś bardzo smakuje: "Niebo w gębie".
Do nugetsów proponuję sos czosnkowy, choć równie pyszne są same w sobie.
Składniki:
- 2 całe piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze filety)
- 1,5 opak. krakersów solonych
- 1 l. maślanki
- 2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
- szczypta soli i pieprzu
- papier do pieczenia
- przezroczysta folia
Wykonanie:
Maślankę wlać do miski, wsypać sól, pieprz i przyprawę – wymieszać. Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę (nie musi mieć regularnych kształtów) i przełożyć do maślanki. Przykryć miskę przezroczystą folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Krakersy drobno pokruszyć. Schłodzone mięso obtaczać w pokruszonych krakersach i układać na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Świetnie smakują same lub z jakimś sosem, np. czosnkowym – duży kubek jogurtu naturalnego wmieszać z 2 łyżkami majonezu i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Uwielbiam takie kurczakowe kąski - do tej pory robiłam w bułce tartej i różnych ziarnach ale chyba pora przetestować krakersy!
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl
Mój mąż kiedyś zaserwował mi to danie! pyszności!
OdpowiedzUsuń