piątek, 2 września 2011

Nugetsy w krakersach

Uwielbiam Nigellę i jej przepisy. Jestem szczęśliwą posiadaczką książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" i wielu przepisów z jej poprzednich książek. Danie, które dziś Wam proponuję jest uniwersalne. Można je podać jako przystawkę. Można je podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub frytkami. Przepadają za nim dzieci. A co najważniejsze - jest przygotowywane bez tłuszczu (dobra wiadomość dla nas kobiet, które wciąż jesteśmy na diecie ;p ). Te wspaniałości to Nugetsy w krakersach, które odkryłam właśnie dzięki Nigelli. Przepis jest mało skomplikowany, za to smak... Jak to mówi mój Łasuch, gdy mu coś bardzo smakuje: "Niebo w gębie".
Do nugetsów proponuję sos czosnkowy, choć równie pyszne są same w sobie. 





Składniki:
  • 2 całe piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze filety)
  • 1,5 opak. krakersów solonych
  • 1 l. maślanki
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
  • szczypta soli i pieprzu
  • papier do pieczenia
  • przezroczysta folia


Wykonanie:
Maślankę wlać do miski, wsypać sól, pieprz i przyprawę – wymieszać. Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę (nie musi mieć regularnych kształtów) i przełożyć do maślanki. Przykryć miskę przezroczystą folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Krakersy drobno pokruszyć. Schłodzone mięso obtaczać w pokruszonych krakersach i układać na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Świetnie smakują same lub z jakimś sosem, np. czosnkowym – duży kubek jogurtu naturalnego wmieszać z 2 łyżkami majonezu i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kurczakowe kąski - do tej pory robiłam w bułce tartej i różnych ziarnach ale chyba pora przetestować krakersy!
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż kiedyś zaserwował mi to danie! pyszności!

    OdpowiedzUsuń